דיטיילינג לרכב

חובבי הרכבים המושבעים האוהבים לטפל ברכביהם ולטפח אותם מעבר לשטיפת הרכב הרגילה, כנראה שכבר מכירים את המושג דיטיילינג והם אף עוסקים בזה כתחביב או כמקצוע. בגדול – דיטיילינג הוא תחום שהעוסקים בו מנקים את הרכב ברמה הכי גבוהה שיש, חיצונית ופנימית, עד כדי כך שהוא יתאים לתצוגת מכוניות. במאמר הזה נסקור את התחום ונבין כמה מושגים עיקריים.

מה זה דיטיילינג

דיטיילינג (פירוש מילולי – ירידה לפרטים) הוא ניקיון יסודי של הרכב כך שהוא נראה חדש לגמרי. אין מדובר רק ברכבים ישנים, אלא גם ברכבים חדשים ועכשוויים. אנשים העוסקים בתחום, עושים זאת כתחביב לרוב, אך ישנם גם מקצוענים שמבצעים עבודות דיטיילינג כעסק. 
דיטיילינג נחלק לשני תתי תחומים עיקריים:
  • דיטיילינג חיצוני – ניקוי חיצוני והברקת הרכב, כולל שמירה על הצבע המקורי ופריטים נוספים הנראים לעין בחיצוניות הרכב.
  • דיטיילינג פנימי – ניקוי פנימי יסודי של הרכב, כולל כל הפריטים בפנים הרכב. בפנים הרכב קיימים חומרים רבים לניקוי (בד, פלסטיק, עור ועוד) ובתחום הדיטיילינג ישנם חומרים ייעודיים עבור כל אחד מהם.
בנוסף לניקיון היסודי, יש גם כאלו המוסיפים ציפויים מיוחדים לשמירה על הרכב, כיסויי מושבים שישמרו על הריפודים הקיימים וגם ישדרגו את מראה הרכב ועוד.

דיטיילינג לרכב – מושגים 

כפי שציינו דיטיילינג הוא בעצם ניקוי יסודי של הרכב כולל הברקה ושימור המצב המקורי שלו ככל הניתן. להלן כמה מושגים בסיסיים הקשורים לדיטיילינג:
  • ספוגים וג'ילדות: אלו הם כלי העבודה הבסיסיים בכל הקשור לניקוי רכב. במכוני השטיפה משתמשים לרוב במטאטאים או בשערות שטיפה (בתוך המכונה) הגורמים לשריטות. במידה ואתם רוצים לשטוף את הרכב בעצמכם בצורה טובה ואיכותית, רצוי להשתמש במיקרופייבר (ישנן מטליות או כפפות עם שערות ועוד). לייבוש כדאי להשתמש בגי'לדה שהיא מטלית מיוחדת מעור צבי (קיימות גם ג'ילדות סינטטיות). את הג'ילדה יש לשמור באופן מיוחד על מנת שלא תתייבש.
  • וקס: חומר שקוף המגן על צבע הרכב מפני פגעים מסוימים כגון קרני השמש, צואת ציפורים, לכלוך ועוד. וקס לרוב גם מוסיף ברק לצבע הרכב, אך לא תמיד – זה תלוי בסוג.
  • שמפו לרכב: אנשים רבים השוטפים בעצמם את הרכב לא מודעים לחשיבות הגבוהה בשימוש בשמפו מיוחד לרכב. לרוב הם משתמשים בסבון נוזלי כלשהו הנמצא בבית, כגון סבון כלים או סבון נוזלי לרחצה, ולאחר תקופה מסוימת, צבע הרכב מאבד לגמרי את הברק ואת האחידות בצבע. מומלץ לרכוש שמפו מיוחד לרכב שכן הוא מכיל חומרים המיועדים לשמירה על צבע הרכב, וכן הם מאוזנים מבחינת החומציות והמלח. 
  • פוליש ושיוף: אלו נועדו על מנת להוריד שכבות פגומות של הלקה. הפגמים הנוצרים בשכבת הלקה הם לרוב שריטות (בעומקים שונים ובצורות שונות) או לכלוך עמוק ועקשן. הפוליש נעשה באמצעות חומר מיוחד ומכונת פוליש הכוללת דיסק מסתובב ועליו פד. המכונה בעצם מאפשרת לחומר להשתפשף היטב על גבי הפח ובכך מאיצה את תהליך השיוף ומספקת תוצאות טובות יותר. שימוש במכונת פוליש דורש מיומנות מסוימת, שכן במקרים של שימוש לא מקצועי במכונה, יכול להיגרם נזק גדול מאוד.
  • פלסטלינה: זהו חומר גמיש בו משתמשים לאחר שטיפת הרכב כדי להוציא לכלוך עמוק יותר. השימוש בה נעשה בחתיכה אותה לשים, מוסיפים חומר סיכוך מתאים ומתחילים לעבור על הרכב בתנועות ישרות (לא מעגליות). כאשר הפלסטלינה כבר מלוכלכת יש לזרוק אותה על מנת שהשימוש בה לא יפגע בשאר הרכב – הלכלוכים שדבקו בה עלולים לשרוט.
  • ניקוי כיסויי מושבים: על מנת לנקות היטב כיסויי מושבים צריך קודם שואב אבק עם עוצמת שאיבה טובה מאוד. כך תוכלו לשאוב היטב את האבק מהכיסויים, ממשטחי הבד המצפים את פנים הרכב ועוד. כדי לנקות כתמים וכדומה מהבדים השונים ברכב, ניתן להשתמש בתכשירים שונים המיועדים לכך. 
  • ציפוי לרכב: כדי לשמור על הרכב מבחינה חיצונית, ניתן להוסיף יריעות מחומרים שונים השומרות עליו מפגיעות שונות. ישנן כמה סוגי ציפויים לרכב ויריעות, ואלו שנועדו להגן על פח הרכב הן אכן עמידות בפני שריטות, פגעי מזג אוויר, חצץ שעף מהכביש ועוד. ציפוי רכב מומלץ לעשות אצל בעל מקצוע כיוון שמדובר בעבודה שדורשת טכניקה, ניסיון וכלים.

דיטיילינג למתחילים

אפשר תמיד ללכת לבעל מקצוע שיעשה את העבודה עבורכם, אבל אם אתם באמת חובבי רכבים ואוהבים את הרכב שלכם ואת כל נושא הטיפול בו, אפשר בהחלט ללמוד לעשות את הדברים לבד. הרשת מלאה בפורומים ובאתרי מידע, וכן בסרטוני הדרכה כיצד להיכנס לתחום והתמקצע בו.
כעיקרון, כדאי להתחיל עם הפעולות הפשוטות יחסית, ועם הזמן ללמוד דברים חדשים ולשפר את הביצועים שלכם. אם יש לכם חברים העוסקים בתחום בתור תחביב, אתם יכולים להיעזר בהם, גם מבחינת המלצות על החומרים השונים, השאלה של כלים מיוחדים וכדומה. בנוסף, ניתן גם להיפגש ולעשות את הדברים ביחד, כל אחד על המכונית שלו, וכך תוכלו ללמוד מהם.
ישנן גם קהילות שלמות של חובבי מכוניות שאף מקיימות מפגשים מרוכזים של דיטיילינג, אליהם ניתן להצטרף. את הקהילות תוכלו למצוא לרוב בחיפוש קצר באתרי אינטרנט ופורומים או קבוצות בפייסבוק. 
מעוניינים במידע נוסף?
מלאו את הטופס הקצר ואנחנו נחזור אליכם בהקדם: