מראות לרכב – עניין של בטיחות

מראות הרכב מוכרות לכל בעל רכב והן חלק בלתי נפרד מקשת אביזרים שמסופקים עם כל רכב. למעשה המראה של הרכב הופיעה לראשונה בשנת 1908 בצרפת והותקנה לראשונה במרוץ אינדיאנפוליס 500 בשנת 1911. האדם הראשון שהוציא פטנט על מראה פנימית ברכב היה אלמר ברגר בשנת 1921. מאז, המראות הפכו לחלק בלתי נפרד מכל כלי רכב והן נחשבות לאביזר בטיחותי חובה שהשימוש בו מוגדר בתאוריית הנהיגה. מאז 1921 והמראה הרגילה השטוחה, מראות לרכב התקדמו מאוד מבחינה טכנולוגית וכיום הן כוללות תכונות מתקדמות שמטרתן להגביר עוד את הבטיחות בזמן נהיגה, כולל הגדלת שדה הראיה, מניעת סינוור ועוד. 

אלו מראות קיימות ברכב

קיימים שני סוגי מראות ברכב:
  • מראה אחורית פנימית, בדרך כלל מותקנת במרכז השמשה הקדמית בחלק העליון, ומטרתה לאפשר צפייה בכל מה שקורה מאחורי הרכב על ידי הנהג. לא מעט נהגים משתמשים במראה הפנימית בזמן נסיעה ברברס גם, למרות שהחוק מגדיר שיש לסובב את הראש לאחור.
  • מראות צד, מותקנות בצדי הרכב מחוצה לו בחלק הקדמי של הדלתות הקדמיות ומטרתן להרחיב את שדה הראיה האחורי בכך שניתן יהיה גם לראות את המתרחש משני צדי הרכב מאוחר. השימוש המוכר ביותר במראות הצדדיות הוא לפני ביצוע עקיפה על מנת לוודא שאין כלי רכב אחר במסלול אליו רוצים לעבור או שהוא רחוק מספיק על מנת לבצע עקיפה בטוחה. ברכבים עם נגרר יתכנו מראות צדיות נוספות על מנת לחפות על היעדר אפשרות שימוש במראה הפנימית. 

אלו תכונות חשובות כדאי שיהיו למראה האחורית ברכב

באופן כללי, מראה אחורית ברכב צריכה להיות באיכות גבוהה כך שהתמונה המשתקפת תהיה ברורה, לא תעוות או תשנה את תפיסת המרחק. כמו כן, מראה אחורית צריכה לספק אפשרות כיוונון לכל נהג, וגם בעלת מנגנון למניעת סנוור (מכני או אוטומטי בעזרת חיישני אור). מראות סטנדרטיות שמסופקות עם רכבים אינן מכסות את כל 180 המעלות של אחורית הרכב וקיימים שטחים מתים בהם לא ניתן לראות את המתרחש. בנוסף, גם מבנה הרכב והשלדה יכולים לחסום חלק מהראות לאחור ולכן חשוב לא להסתמך אך ורק על המראה הפנימית אלא תמיד להסתכל במראות החיצוניות על מנת להשלים את התמונה (וגם אז לא תמיד התמונה שלמה ויש צורך לסובב את הראש רגעית על מנת להבטיח כי הדרך באמת פנויה). 
אמנם ניתן גם להשתמש במראה לצרכים אחרים כמו להסתכל על עצמכם או על יושבים אחרים ברכב וכן בזמן ביצוע חניה, אך בזמן נסיעה המראה האחורית צריכה לשמש אך ורק לצפייה במתרחש מאחורי הרכב ולהיות מכוונת נכונה לשם כך. כמו כן, מראה פנימית צריכה גם לאפשר שדה ראייה דרך השמש הקדמית, כלומר שמראה פנורמית גדולה או רחבה מדי תחסום את שדה הראייה שלכם מקדימה, דבר שהוא מסוכן ועשוי אף לגרור קבלת דו"ח. 

מראה מומלצת לרכב

כאמור המראה הסטנדרטית, מאחר ולרוב היא שטוחה למדי, לא יכולה לספק תמונה רחבה מספיק של המתרחש מאחור ולכן התפתח שוק של מראות פנורמיות שמטרתן לספק שדה ראייה רחב יותר ולבטל את השטחים המתים ככל הניתן ובכך להגביר את הבטיחות בנסיעה. מראה פנורמית מתלבשת בקלות על גבי המראה הקיימת כך שההתקנה פשוטה ומהירה. 
עד כאן נשמע מצוין ובאמת כדאי להתקין מראה פנורמית אך קיימים מספר סייגים חשובים ביותר:
  • קימור: בחרו קימור מתאים בהתאם לרכב שלכם. אין צורך במראה בעלת קימור גדול במיוחד ברכב שהוא צר יחסית. זכרו שככל שהקימור גדול יותר כך תחושת המרחק תהיה שונה גם, ועצמים מאחור יראו רחוקים ממה שהם באמת, דבר שיכול להיות מסוכן ודורש הסתגלות. 
  • איכות: מראה פנורמית צריכה להיות מיוצרת בהתאם לתקנים מחמירים ומוכרים. מדובר באביזר בטיחות מדרגה ראשונה ומראות מיצור נחות פשוט יכולות לסכן אתכם ואת הסביבה בכך שלא ישקפו את המציאות בצורה טובה וברורה. מראות המיוצרות מפלסטיק למשל פחות מומלצות, ומוטב לבחור במראות המיוצרות מזכוכית איכותית. 
  • גודל: מראות פנורמיות איכותיות ניתנות לרכישה בגדלים שונים, הן ברוחב והן בגובה שלהן. הבחירה ביניהן צריך להתבצע בהתאם לגודל הרכב שלכם, רוחב החלון האחורי וגובה החלון האחורי.  
הדר רוזן משווקת מבחר מראות באיכות ללא פשרות, כולן בעלות תקן ISO-9001, בעלות זוויות צפייה שונות מ-120 מעלות ועד 145 מעלות, בגדלים שונים מ-30 ס"מ ועד 44 ס"מ רוחב, וגובה מ-6.7 ס"מ עד 7.8 ס"מ. כל המראות הפנורמיות של הדר רוזן הן בעלות מנגנון קפיצי איכותי המאפשר התקנה עצמית קלה ובטוחה ומתאימות לכל סוגי הרכב.

מעוניינים במידע נוסף?
מלאו את הטופס הקצר ואנחנו נחזור אליכם בהקדם: